Ceasul nu este doar un accesoriu util, este un element important al stilului masculin, o piesă care îţi defineşte personalitatea ca bărbat şi oferă o anumită imagine. Pentru a alege un ceas de calitate, la un preţ accesibil şi care să-ţi definească stilul trebuie să ţii cont de mai multe aspecte.
Bugetul disponibil
Ceasurile bărbăteşti originale sunt o investiţie pe termen lung, dar totuşi trebuie să iei în calcul ce buget eşti dispus să aloci achiziţiei acestora.
Rolex, Omega sau Longines sunt doar câteva ceasuri care intră în categoria ceasurilor scumpe, de lux. Aceste ceasuri sunt alcătuite din metale preţioase, geamul este din safir sau cristal şi designul este unul sofisticat şi preţios. De aceea trebuie să ştii ce preţ eşti dispus să plăteşti.
Ceasurile cu un preţ mediu au mecanismul quartz sau automatic, sunt alcătuite din titan sau fibre de carbon, materialul geamului este dintr-un cristal mineral iar designul este poate fi unul elegant sau casual. Ceasuri ce intră în acestă categorie: Fossi, Lacoste sau Tissot.
Cu un preţ mic sunt ceasurile din plastic, care au baza metalică şi ecranul din plastic.
Ceasurile pot fi de tip digital sau analog
Ceasurile digitale au display LCD sau LED şi indică ora prin afişaj electronic, pe când ceasurile analog sunt cele cu un design ‘’clasic’’ care indică ora pe un cadran cu ajutorul limbilor.
Tipul ceasului
Mecanismele prin care funcţionează ceasurile sunt de trei feluri: automatic, mecanic şi quartz.
Ceasurile automatice au la bază energia produsă prin mişcarea încheieturii mâinii. Practic tu eşti cel care ajută ceasul să funcţioneze. Ceasurile automatice trebuie purtate regulat pentru a putea fi funcţionale, astfel ele au o autonomie de până la trei zile.
Ceasurile mecanice sunt o alegere perfectă dacă vrei să adaugi un element clasic stilului tău. Acestea au un sistem minuţios de rotiţe şi arcuri şi pot fi adevărate opere de artă.
Ceasurile quartz sunt o alegere potrivită pentru cei care îşi doresc un ceas pentru un timp îndelungat. Bateriile ceasurilor quartz au o autonomie foarte bună şi rezistă ani buni.
Funcţiile ceasului
Funcţiile unui ceas diferă de la un model la altul. Unele dispun de funcţii precum alarmă, cronometru sau chiar busolă. În funcţie de ce vrei să faci cu ceasul diferă atât gama de modele cât şi preţul.
Forma
În funcţie de preferinţă, pe piaţă se găsesc modele de ceasuri cu carcasa rotundă, ovală, dreptunghiulară sau pătrată.
Brăţara
Brăţara schimbă cu siguranţă estetica ceasului. Ea poate fi din metal, piele plastic sau silicon. O brăţară metalică este perfectă pentru a fi purtată de zi cu zi. O brăţară de piele este potrivită pentru un ceas subtil, la o cină sau o întâlnire de exemplu. Brăţările din plastic sau silicon sunt potrivite ceasurilor sport pe care le poţi purta când mergi la alergat sau la sală.
Ocaziile cu care îl porţi
Pentru a îndeplini particularităţile vieţii cotidiene, ar trebui să ai un ceas pe care să îl porţi la job, unul pentru evenimente sau ocazii speciale, un ceas pentru ieşirile în oraş, iar unul sport potrivit pentru sală sau alergat.
Dacă petreci o mare parte timp timp la birou şi porţi o ţinută office atunci un ceas cu brăţară metalică, care să fie şi comod şi elegant este perfect.
Pentru ţinutele sport, ceasurile cu brăţara din silicon sunt potrive, comode şi îţi permit să te mişti în voie.
Brandul
Un alt aspect important de luat în considerare este brandul, asta dacă esti fan al unui anumit brand.
Materialele din care este confecţionat
Elementele importante care intră în configuraţia ceasului sunt carcasa, geamul şi cureaua. Carcasa potrivită pentru un ceas este confecţionată din oţel inoxidabil, deoarece nu rugineşte şi nici nu se decolorează. Ceasurile de lux au materiale preţioase cum ar fi aurul sau platina, avantajul acestora fiind că sunt mai rezistente şi mult mai elegante. Ceramica este un alt material folosit în confecţionarea ceasurilor deoarece are un aspect neted şi rezistă la zgârieturi. Nici ceasurile din titan nu dau greş, ele sunt rezistente, dar mai uşoare decât cele din oţel inoxidabil
Geamul protector
Rolul geamului este important pentru că protejează cadranul ceasului. Geamul protector poate fi din plexiglas, sticlă sau safir. Plexiglasul este rezistent dar este şi un material ieftin care se zgârie destul de uşor. Un geam din sticlă rezistă la zgârieturi dar se poate sparge uşor. Geamul din safir este cel mai rezistent la zgârieturi, dar este şi foarte fragil şi se poate sparge uşor.